Myopia kontroll

A rövidlátás előfordulása az elmúlt években szinte járványszerűen kezdett növekedni. Jelenleg az ázsiai gyerekpopuláció csaknem 80%-a érintett és az előrejelzések szerint 2050-re a világ lakosságának csaknem fele, azaz 4,8 milliárd ember lesz rövidlátó! A rövidlátás kialakulásának oka részben genetikai, részben a sok közeli tevékenységgel járó életmódunknak köszönhető. A rövidlátás általában a testi növekedés befejezéséig romlik, de egyáltalán nem mindegy, hogy mi lesz a végső dioptria, hiszen -6,0 dioptria felett a szemfenéki szövődmények gyakorisága jelentősen megnő. (Az ideghártya-leválás éves előfordulási gyakorisága 0,015% azok között, akiknek a szemüveg-dioptriája -4.75 alatt marad, ellenben 3,2% a -6.0 dioptria feletti rövidlátóknál.). Számos nemzetközi tanulmány született annak vizsgálatára, hogyan tudjuk csökkenteni a rövidlátás előrehaladását. Ezek bebizonyították a napfény védő hatását és javasolják a közeli tevékenységgel töltött idő mérséklését. Ezentúl megjelentek a rövidlátás előrehaladását csökkentő speciális szemüveglencsék, kontaktlencsék, a gyógyszeres lehetőségeket tekintve hatékonynak bizonyult a nagyon alacsony koncentrációjú atropin cseppentése.

Mínuszos lencsék

A rövidlátást mínuszos lencsékkel korrigáljuk. A mínuszos lencse középen – ahol a páciens átnéz rajta – a legvékonyabb. A széli, vastagabb területeken át az ideghártya széli részei homályos képet kapnak, ez teljesen még nem ismert módon a szemgolyó hossztengely növekedését serkenti, ami éppenséggel a rövidlátás romlásához vezet. Az utóbbi években speciális technológiájú szemüveg- és kontaktlencséket fejlesztettek ki, amelyek arra hivatottak, hogy a szemtengelyhossz növekedését – azaz a tengelyrövidlátás romlását – lassítsák. Amennyiben sikerül a terápiás lencsével a retina perifériájára vetített képet a retina síkja elé helyezni, az képes lassítani a szemtengelyhossz növekedését – ez az úgynevezett perifériás, myopiás defókusz.

Rövidlátás - Myopia - Fehérvári Optika Keszthely

D.I.M.S. (Defocus Incorporated Multiple Segment) szemüveglencse

Ez a szemüveglencse D.I.M.S. (Defocus Incorporated Multiple Segment) technológia segítségével valósítja meg a perifériás, myopiás defókuszt. A technológia lényege, hogy a lencse centrumában a páciens számára megfelelő dioptria található, amely biztosítja az éleslátást. A szemüveglencse perifériás részén majd’ 400 apró lencsesziget található, melyek dioptriája a páciens számára megfelelő dioptriához képest +3,5D-val eltér. Klinikai vizsgálatok alapján ez a szemüveglencse a kontrollcsoporthoz képest 67%-kal csökkenti a myopia progresszióját, azaz a dioptria növekedésének ütemét, és 67%-kal lassítja a szemtengelyhossz növekedését.

Éjszakai kontaktlencse, orthokeratlógia (Paragon CRT).

Ez a speciális formájú kemény lencse az éjszakai viselés során átformálja a szaruhártya felszínét, a szaruhártya középső területéről a széli részekre tereli a szövetközti folyadékot, ennek az ideiglenes alakváltozásnak a hatására napközben szemüveg nélkül is tökéletesen lát a páciens. Estére, de legkésőbb másnapra, a szaruhártya visszanyeri eredeti alakját, tehát az éjszakai lencse csak akkor hatékony, ha a páciens rendszeresen használja. Ideális vízi sportokat űző pácienseknek, dioptria felső határa -6,0D.

Rövidlátás - Myopia - Fehérvári Optika Keszthely - MySight kontaktlencse

Coopervision MiSight hidrogél alapú nappali napi eldobható lágy kontaktlencse.

Koncentrikus körökben váltakozik a tiszta látást biztosító zóna a kezelési zónával, ez utóbbi biztosítja a perifériás myopiás defókuszt. 8-15 éves gyermekek körében végzett klinikai vizsgálatok alapján 50%-kal csökkenti a myopia progressziót.

Alacsony koncentrációjú atropin csepp

Az atropin a nadragulya (Atropa bella-donna) növényi alkaloidja. Számos élettani hatása mellett az is kiderült erről a vegyületről, hogy nagyon alacsony, 0,01-0,05% -os koncentrációjú szemcsepp formájában, hosszú időn át, naponta egyszer, esténként adagolva, jelentősen csökkenti a myopia progresszióját. Hatásmehanizmusa nem teljesen ismert. Az ázsiai és amerikai régióban jó pár éve alkalmazzák. Magyarországon jelenleg klinikai vizsgálat keretein belül érhető el.

STELLEST TM miópia kontroll szemüveglencse gyerekeknek

Kedves Szülők!

Nektek, akik hozzánk jártok szemészeti vizsgálatra, bizonyára ismert fogalom a miópia, azaz a rövidlátás. Világszintű jelenség, hogy egyre több gyereknél alakul ki, melyet nagyban befolyásol a mozgásszegény életmód, a kevesebb szabadban töltött idő és a közelre tekintést igénylő tevékenységek elterjedése.
Nem tudunk és nem is akarunk a világ változásaival szembe menni, de most már tudunk segíteni abban, hogy a gyermekkori rövidlátás progressziója lassuljon.
Minél kisebb korban alakul ki, annál nagyobb a kockázata a nagyfokú miópiának, ami pedig olyan súlyos látásromláshoz is vezethet, ami normál szemüveglencsékkel már nem biztos, hogy korrigálható.

Ezért fontos, hogy megtegyünk mindent a folyamat lassításáért!
Az Essilor, a világ vezető lencsegyártója, egy 2 évig tartó klinikai vizsgálatot követően jelent meg a piacon a StellestTM lencsével, mely 67 %-kal lassította a miópia előrehaladását más egyfókuszú lencsékhez képest.

Mikor javasolt ez a lencse?

• Kialakulóban lévő miópia esetén
• Már kialakult miópia esetén
• Nagyfokú miópia kockázata esetén

A gyerekek ezzel a lencsével ugyanolyan élesen látnak, mint más egyfókuszú lencsével, és a megszokás is gyors.
Gyertek el hozzánk, szívesen elmondjuk, hogy milyen technikai innováció elvén működnek ezek a lencsék, és miként képesek a kutatásban igazolt progresszió lassulást elérni!

Keressetek bennünket elérhetőségeinket!